Mes lemmet

Lemmet vormen

Normaal
Dit lemmet heeft een rechte rug en de snijkant loopt naar de punt omhoog.

Drop-point
Beide kanten van het lemmet loopt naar de punt toe, waarbij de snijkant boller is.

Clip-point
De onderkant van het lemmet loopt bol naar de punt toe, de rug heeft een inkeping voor betere penetratie met het mes. Dit type is vooral bekend bij bowie messen. Vaak is de bovenkant wel dunner maar niet scherp.

Sheepfoot
De snijkant van dit lemmet is geheel vlak, de rug gaat met een bocht naar de punt toe.

Tanto
De rug hierbij is recht terwijl bij de snijkant het laatste stuk naar de punt buigt met een stompe hoek.

Spear-point
Beide kanten van het lemmet lopen symmetrisch naar de punt toe, beide kanten zijn vaak geslepen.

Soorten snijrand

Plain-edge
Dit lemmet heeft een rechte rug en de snijkant loopt naar de punt omhoog.

Serrated-edge
De snij-rand is bij dit type lemmet gekarteld.

Combo-edge
De lemmet is achteraan deels serrated, daarvoor is het plain edge.

Soorten slijp hoek

Scandi: Dit type is het meest simpele, het heeft één hoek die direct doorgaat tot het scherpste punt.
Hollow: Hierbij word er met een bocht naar binnen geslepen met een tweede slijphoek in de vorm van een ‘V’.
High flat: Bovenaan het lemmet is het vlak en 2/3 van het lemmet is geslepen en loopt naar de punt toe, de punt heeft een convex of ‘V’ slijphoek.
Full flat: Het lemmet loopt van boven tot onder met een lichte hoek naar de punt toe, de punt heeft een convex of ‘V’ slijphoek.
Full convex: Full convex loopt van boven tot onder met een lichte bocht en heeft geen tweede slijphoek.
Chisel: Het lemmet loopt recht tot aan de slijphoek, daar wordt één kant geslepen tot een scherpe hoek.